tirsdag den 21. juni 2016

Ekodag 21. juni 2016

Lilla Slätte Ekodag 21. juni 2016


Jeg måtte ud på en længere køretur på 550 km til Småland i Sverige, da jeg var inviteret af http://www.ekoweb.nu/ til at fortælle om mulighederne i efterafgrøder.
Det blev afholdt på et 1000 ha stort økologisk landbrug ved den nordlige del af Vättern.
Der var en del kendte Svenske ansigter som praktiserer Conservation Agriculture til stede, og det understreger, at på mange områder er der fælles interesser.
Jeg har kritiseret økologien for dens intensive jordbearbejdning og de skader det forårsager, men når det angår efterafgrøder, er der meget systemerne har fælles interesse i.
Når økologien fremføres med de sædvanlige "frelste" holdninger vi oplever i Danmark, så går jeg helt i baglås! Der er simpelthen for mange "frelste" med nærmest religiøse holdninger, som kun kan promovere økologi på bekostning af et fjendebillede, som skildrer det konventionelle landbrug som "giftlandbrug". Ofte i en meget "hadsk" og fjendtlig tone. Desuden er der mange i byerne, som forføres af aviser såsom Politiken m.fl., der manipulerer og fordrejer kendsgerninger og faglighed. Og hvis så bare folk i byerne brugte bare en lille smule tid på at sætte sig ind i tingene, så ville det hjælpe rigtigt meget.
Jeg mener for eksempel ikke, at jeg ved alt om om bygningskonstruktion af motorvejsbroer, administration af sygehuse eller sociallovgivning når jeg møder personer i andre erhverv. Men når det gælder landbrug, så har alle en holdning og de ved præcis, hvad der er rigtigt, og hvad vi andre skal gøre!

Landbrug er ikke natur! Intet er sort eller hvidt! Og uanset om det er konventionelt pløjende landbrug, økologisk eller Conservation Agriculture, så har det en indflydelse på landskabet, miljø og biodiversitet.
Målet må være at ramme det, der giver fleste gevinster med mindst mulig negative bivirkninger.
Og det vil faktisk være Økologisk No-till med masser af efterafgrøder efter Conservation Agriculture principperne tilsat en slat Roundup for at rydde op i ukrudtet!

Det har selvfølgelig ingen gang på jord, men skulle man bruge fornuften og tænke i ressourcer, miljø og biodiversitet samt det at skaffe mad nok, så er det en fornuftig løsning.
Ukrudt er en udfordring i økologien, og som det er nu, så kan det kun undertrykkes med intensiv mekanisk jordbearbejdning. Og det dræber/ødelægger alle vibe-, Lærke- og Agerhøne reder! Desuden påvirker det de store regnormes gange negativt og det hæmmer også udbredelsen af nytteinsekter (og det skader så igen de små agerhøne kyllingers fødegrundlag).

Imponerende mange deltagere

Formentlig over 200 tilhørere i teltet

Undersået Blodkløver i en økologisk rapsmark
Når økologi kan debatteres på en fornuftig faglig måde, så stiller jeg gerne op.
Det var interessant at opleve dagen og få en god snak.
På et areal var der tilsået forskellige efterafgrøder, og jeg var også i marken og fortalte om arter og muligheder for grupper, som rokerede.


Der var tilsået parceller med forskellige efterafgrøder

Ingen kommentarer: