onsdag den 14. oktober 2015

Kampen imod agersnegle





Kampen tabt - i første omgang i rapsen!


Første halvleg vandt agersneglene! De ud-raderede min vinterraps på trods af, at jeg havde fokus på problemet fra start. I hveden er sagen en anden, men mere om det senere.
Der var længe inden såning lagt sække ud med gryn som lokkemiddel og i en af markerne fandt jeg slet ingen snegle i to fælder. Alligevel nåede rapsen end ikke at fremspire. Når man tjekkede fremspiring, så fandt jeg enkelt kimplante her og der, men med de lave såmængder vi anvender i dag, så er det ikke let at finde et frø i et kaos af halmrester, stub og jord. 
Jeg havde sået med meget smalle rækker på kun 1" og det betød derfor, at der ikke var pakket omkring sårillen fordi bærehjulene er meget bredere og kørte med bærefladen uden for sårillen! Her havde et smalt hjul haft langt bedre pakning. 

Er det i det hele taget snegle?

Der er helt klart andre skadevoldere på spil også. I dette eldorado af levesteder i førnelaget, vil der naturligvis ikke kun opstå en bestand af nytteinsekter! Naturen er meget kompleks, og der er nok ingen tvivl om, at der også opbygges bestande af insekter, som kan ødelægge rapsen, De er bare ekstremt svære at identificere! Så der kan være en klar ulempe ved no-till!

Men: der er også nyudklækkede snegle, som stort set er umulige at se. De kommer simpelthen fra børnehaveklassen, men er meget sultne!
På billedet herunder ses en ekstremt lille agersnegl, som har en glubende appetit.
En så lille størrelse vil med lethed kunne æde en spinkel raps kimplante inden den får sit gennembrud i jordskorpen.

Foto af en nybegynder!

Men jeg havde forudset, at der kunne blive problemer, og derfor var der ikke sprøjtet med Command+Stomp. Så kun 1,8 kg hybridraps frø er spildt + en såning. 
Med denne billige etableringsomkostning, er der ikke sket en stor skade. Hvis der var pløjet, rotorsået og kørt Command+Stomp, så havde der været investeret 1.950 kr/ha. og så kunne der ikke vælges frit i efterfølgende afgrøder.
Her er der investeret 650 kr/ha, så det er ganske vist ærgerligt, men ingen katastrofe.

Skal man i det hele taget dyrke raps?

Ved konventionel etablering med plov og kombisæt og fuld kemipakke, kan der let være investeret 3000 kr/ha i en rapsmark inden juleaften!
Der kan let være investeret 7000 kr/ha i variable- og maskinomkostninger inden høst.
Høstes der kun 4000 kg/ha til 2,6 kr/kg netto, så er der ikke meget tilbage til jordleje og aflønning.
Herefter kan skidtet fryse væk i en omgang barfrost i januar eller blive vinterskadet, så der høstes 60% udbytte. Så udbyttet skal nødvendigvis være højt set over en gennemsnits periode, og det er ganske enkelt svært at holde de 4,5-5 tons/ha i snit.
Reelt set er kendsgerningen den, at der var mange avlere, der drømte om over 5 t/ha både i 2014 og 2015 og endte med at høste omkring 4 t/ha selvom afgrøden så imponerende ud.
Vi må konstatere, at der findes et mindst seks betydende skadedyr, der kan gøre livet surt for vinterrapsen: snegle, rapsjordlopper, bladribbesnudebille, glimmerbøsser, snudebiller, skulpegalmyg.
Så er der også seks trusler fra svampene: phoma, knoldbægersvamp, skulpesvamp, kålbrok, bladplet, gråskimmel.

Når vi taler reduceret jordbearbejdning eller no-till, så skader rapsen bestanden af mykorrhiza svampe i jorden, som vi netop gerne vil opbygge en stor bestand af. Disse svampe har ingen symbiose med korsblomstrede planter.

Yderligere:


Forfrugtsvirkning: ja, den kan man kun anerkende betydningen af for næst års hvede.
Desuden er muligheden for at bruge Kerb også vigtig i kampen mod græsukrudt og opbygningen af resistens - både med og uden plov. 
Tidlig høst: ja, det er dejligt, men efterhånden er det ikke tilfældet længere. Nu havner rapshøsten lige i hvede eller byghøst, og så bliver det alligevel høststress uanset om man høster den inden kornhøsten eller midt i denne.
Stress ved etablering: klart en kæmpe ulempe! Vi har alt rigeligt at lave med høst og etablering af efterafgrøder, og derfor behøver man ikke lige opgaven med at få sået rapsen!

Jeg overvejer helt klart en ændring i sædskiftet så rapsen er ude permanent. 


Et lille tilbageblik fra sidst i juli måned

En flytur med drone over hvedemarkerne:














Ingen kommentarer: