For vådt til at så - endnu!
Nu har vi haft nogle dage med både sol og vind, og så burde jorden efterhånden være tjenlig. Men sådan var det ikke, da jeg prøvede at så hestebønner lørdag den 2.april. Jorden var ret våd og tung endnu, og der sad meget jord på pakkerhjulene.
Jordtemperaturen er ellers god nu, men der mangler noget fordampning endnu.
Det er endnu en konsekvens af at de frivillige efterafgrøder sidste sommer ikke blev etableret på grund af den sene høst. De hjælper altid med til at tørre jorden op i foråret, men i år har de store mængder regn i vinteren og de manglende efterafgrøder bevirket, at jorden er meget tung og holder på vandet længe.
Og nu lives der regn det meste af næste uge, bortset fra i morgen mandag - så måske kan der sås nogle hestebønner .
Nedvisnet stubmark efter hvede
Besøg fra Australien
Professor Henrik Hauggaard Nielsen fra RUC følger min gamle ERFA gruppe, og er meget optaget af ideen om, at forskere skal have tæt kontakt med praktiske landmænd, og forske og levere viden, som de efterspørger.I Australien er det helt anderledes end i Danmark og Europa. Her er forskerne direkte i kontakt med landmændene og arbejder endda med forsøg på deres farme i stedet for på egne forskningsstationer.
I Australien betaler alle landbrug 1$ per tons korn. Regeringen dobler op med et tilsvarende beløb, og tilsammen finansierer det landbrugsforskningen.
En meget spændende måde at arbejde på, som giver en helt anden tilgang til at løse praktiske problemer og fremme innovationen.
Henrik følger som sagt vores ERFA gruppe, som har kørt lige siden år 2000. De spørgsmål og udfordringer, som vi debatterer i gruppen, hjælper han os med skaffe viden om.
John Kirkegaard og jeg sammen i min eksperiment hvedemark
Henrik Hauggaard-Nielsen og John Kirkegaard
Forleden havde Henrik besøg af John Kirkegaard fra Canberra, hvor han arbejder med no-till og specielt humusopbygning. Han og en forskerne Clive Kirkby har muligvis opklaret den store gåde: hvorfor stiger humusindholdet i jorden ikke altid som forventet, når man praktiserer no-till og snitter halmen.
Deres forsøg er meget banebrydende, og det er lykkedes for dem at lagre kulstof i jorden og forøge humusindholdet på meget kort tid og i et omfang, som man slet ikke ville kunne tro var muligt.
Jeg vil senere skrive en artikel til FRDK-nyt om denne meget spændende forskning, som nu skal afprøves hos mig.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar