tirsdag den 1. august 2017

Problematisk vejr!

Det drilske bygevejr fortsætter, og juli måned endte med ikke at levere en eneste dag med sommer (temperatur over 25 grader).
Jeg er rigtigt glad for at jeg ikke er frøavler! De fine statistikker med høje DB for frøgræs viser ikke alt det bøvl og tidsforbrug, der er med græsfrøet.
Sjovt nok er rigtigt mange gået tilbage til at skårlægge frøgræs i stedet for at høste på roden. Det er også vældigt fint og nemt, når man har rigtig sommer, men når det hele tiden bliver gjort vådt af byger, så ender det med gennemgroning og en rigtig fugtig måtte under skåret, som stort set ikke er til at få tørt. Og desto større skår, desto værre er det!

Her bliver vinterrapsen den første afgrøde, der skal høstes. Med godt vejr er rapsen formentlig tjenlig sidst på ugen. Imidlertid er vejrprognosen ikke opmuntrende.Vårbyggen modner

.... men ikke så hurtigt i det fugtige vejr.
Det ser ud til rigtigt pæne og veludviklede kerner i vårbyggen og den kan bedre klare det dårlige vejr i forhold til hveden, hvor brødhvedekvaliteten er i fare.
Jeg vil vurdere, at vårbyggen er høstklar om 8-10 dage, men alt afhænger naturligvis af vejret.
2 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hej. Fedt med opdateringer. Har du slet ikke gengroning i vårbyggen. Her i østjylland er det meget udbredt. Mvh Morten Skjødt Mikkelsen

Søren Ilsøe sagde ...

Hej Morten.
Undskyld jeg ikke har set din kommentar og først svarer nu.
Nej, der var ingen gengroning i byggen, men til gengæld var der mange aks nedknækket på jorden.
De 25 cm rækkeafstand får ofte skyld for at give flere problemer med nedknækkede aks, men jeg ejer mejetærsker sammen med en kollega, som pløjer og sår på 12,5cm rækkeafstand, og han havde nok lige så mange aks tabt på jorden.
Vårbyg skal høstes næsten inden den er rigtig moden, og i år forsinkede vejret høsten.